《 迷幻列車2 》年度必睇電影 每個人都會搵到屬於自己嘅共鳴

有時覺得,過人生就好似畫鬼腳咁,當初你揀行呢步,就會有不一樣的結尾。《 迷幻列車2 》裏面4位蘇格蘭頹青,20年前選擇heroin(海洛英),而唔選擇人生(Choose Life),結果20年後今日一齊變頹廢中坑。逃獄嘅逃獄、搣唔甩毒癮、搞色情桑拿點知唔識死開正喺人哋地頭,結果搞到要裸跑狂奔。你可以話,呢個都係佢哋嘅Life,有人認同,亦有人唔認同。

由著名英國導演丹尼波爾執導嘅《 迷幻列車2 》(Trainspotting 2),從開拍到正式上映已經成為熱話。無論你喺為當年情懷而入場,抑或純粹好奇:「究竟架車有幾迷幻?」而入場,相信你會鍾意呢套戲。

《 迷幻列車 2 》原班人馬回歸

自己覺得,呢個亦係電影最吸引最重要嘅地方,因為冇咗佢哋,「青頭」Renton、「Sick Boy」、「薯嘜」Spud、「Begbie」亦失去靈魂。事實上,丹尼波爾喺10年前就諗過開拍續集,但發現4位樣貌變化唔多,睇唔到「廢青變中坑」嘅分別。而今日嘅佢哋,一個髮線向上移、一個不舉要靠食偉哥⋯⋯在座嘅影迷,見到佢哋自己都會唔會有少少共鳴?

迷幻列車2
Spud(Ewen Bremner)、 Renton(Ewan McGregor)、Begbie(Robert Carlyle)、Sick Boy(Jonny Lee Miller)

迷幻列車

T2 TRAINSPOTTING
當年青頭Renton攞住15,000英磅挾帶私逃,呢條數點都要還!(圖片來源:Sony Pictures)

Choose Life, Choose A Job
Choose Facebook, Choose Twitter

trainspotting (1)

Choose Life,除咗係男主角Ewan McGregor的經典獨白,亦係相信導演最想透過呢班癮君子所帶出的訊息。20年前的Choose life Choose a job Choose a big fucking television,今日緊貼時代變成:

"Choose life. Choose Facebook, twitter, Instagram and hope that someone, somewhere cares and choose watching history repeats itself⋯"

20年前Renton選擇「唔選擇」人生。點解?「Who need reasons when you've got heroin?」不過今日佢就話:「Choose the one you love. Choose your future.」點解?年紀大咗你就明白。

復刻回顧

當年Renton俾車撞到碌幾碌,爬番起身咧嘴露出呢個癲狂笑容,喺今集預告片都見到有出現番。有時響到諗,點解當初要安排佢做呢個表情,係導演定演員自己的意見?然而俾車撞完仍然咧嘴而笑,完全係年少不羈的表現。(當然,有可能係「上電」的後遺症)

迷幻列車2
(圖片來源:預告片截圖)
trainspotting2
(圖片來源:預告片截圖)

為聽歌而捧場

丹尼波爾喺一次訪問話,《 迷幻列車 》有幾班捧場客,而其中一班因音樂而來。當中選曲可以話同劇情一樣重要,兩者相互緊扣,例如描述上毒快感直達心臟的感覺,今集用咗英國電子音樂組合Underworld的〈Slow Slippy〉,是20年前〈Born Slippy〉的新remix版。

除了Iggy Pop、Blondie等「一定出現」的經典人選,自己亦想推介多首來自英國獨立樂隊Wolf Alice的〈Silk〉。

 

(3129)