【 #跑直路最OP】有一種浪漫叫美式「肌」車

01(Source:Car Throttle)

香港鍾情美式肌肉車嘅人唔算少,但到你話要買架返黎揸,就知香港地困難重重,除了Ford Mustang近年正式登陸,其他大部份都無代理,一來要加舊錢左軚改右軚;二來無代理,即壞了要自己搵人整,麻煩就最容易令人卻步。不過,盲目嘅愛又有咩原因呢?揸野馬,揸「大黃蜂」Chevrolet Camaro係點都無得輸,但同時跟手就會有班盲反係你耳邊話「入油入窮你」、「得直路,轉灣等於自殺」、「得個大馬力,難操控」、「香港唔啱揸,要揸返gta揸啦」。只可以講,呢份「肌」情同鍾意榴槤一樣係愛恨好分明,又好似十二碼咁,一入,一係唔入,無中間位。

三巨頭Challenger夠傳奇
Dodge Challenger02(Source: imcdb)

相比Ford Mustang和Chevrolet Camaro,Dodge Challenger的第一代可算傳奇味十足。在1969年推出,短短生產四年銷量突破16萬輛,但正如大部分美式肌肉車一樣,隨著1974年石油危機到來,受到更嚴格排放法規限制而逐漸退出了市場。Dodge Challenger幸運地沒有完全消失,但第一代因銷售量急劇下降,在1974年該車款生產就被中途叫停,要到數年後改款及定位再才推第二代,但這已是後話。當時以挑戰者的名號,以後來者的身份與Ford Mustang和Chevrolet Camaro競爭讓很多人也記住它嘅身影,當中包括好多創作人、導演等等,令我們往後不時在電影中看到,甚至《龍珠》嘅動畫中都有。

03(Source: Furious 7)

當然,講車,又講電影,就要講到《The Fast And The Furious》,當中Furious 7裡就出現了2015 Dodge Challenger SRT 392。這是由Michelle Rodriguez嘅Letty座駕,呢款Dodge Challenger已經是第三代,但仍保留了Dodge Challenger的特點長軸距、寬大車身及豪華內飾等特點。

04 05(Source:IMCDb)

而同品牌有Dodge Challenger外,不得不提Dodge Charger,新上《Furious 8》都有佢份。但我想講嘅係由奇洛李維斯出演嘅《John Wick》。身為一部拍比男人睇嘅黑幫電影,美式「肌」情是當中大家不能走漏眼嘅元素。2014年第一集佢就揸過兩部肌肉車,其中就有Dodge Charger,鬼面係個十字架,加上醒目易認的車尾燈,一身霸氣唔講得笑。但對於Dodge Charger,雖然仍帶有肌肉風格,但已逐走向變成四門轎車,感覺定位上想與歐洲車如Audi A系看齊,唔少人也爭議佢再唔係正统血统嘅肌肉車,呢個爭議唔知各位師兄又點睇。

 

野馬最傳神
Ford Mustang GT
06(Source:Mustang Hong Kong)

講完Dodge Challenger,有挑戰者,當然本身就有個霸主坐定定,先有得比人挑。而佢好可能就係Ford Mustang。首代車款於1964年推出,上市第一年便達到40萬銷量,並在2014年發表到第六代車型。目前香港有引入Ford Mustang,仲要係有 Mustang GT,當中搭載5.0升V8引擎,最大馬力及峰值扭力分別達到416ps及530Nm,售價約HK$728,000;另外,有新引進的2.3L EcoBoost,配備標榜力大慳油的EcoBoost渦輪增壓技術的缸內直噴引擎,最大馬力及扭力分別達到317ps及432Nm,售價約HK$599,000。

07(Source: FordCarsInfo.com)

點解會話Mustang(野馬)係最傳神呢?因為係1964 Ford Mustang 首次推出時,恰好迎合了當時美國年輕人的購車需求:個性、速度、便宜,被認為是Pony Muscle Car開端,亦為往後肌肉車下了重要定義。而另外,美國肌肉車的產生不僅反映了當時美國的汽車文化,更展現了美國人嚮往熱情奔放、追求自由、崇尚個性嘅精神。無論你睇野馬當年嘅經典款,還是現在嘅新款,也從來無離開這種感覺,係一種自由奔放圖騰。 好似剛剛講到由奇洛李維斯演嘅《John Wick》,佢揸新款Dodge Charger之前就係1969 Mustang Mach I,要感受有幾自由有幾奔放,去片最實際!

Source: 《John Wick》(2014)  John Wick (The Movie) - 1969 Ford Mustang Mach 1

 

大黃蜂冧死女
Chevrolet CamaroTransformers09
(Sources: Luxurylaunches)

唔係推薦你買冧女車,Chevrolet Camaro冧女能力我地已經係《變形金鋼》第一集冧到Megan Fox已是最好力證。

當然,係第五代Chevrolet Camaro成為變形金鋼嘅大黃蜂前已經是美國肌肉車的三大巨頭之一。

12(Sources: MOMENTcar)

13(Sources: Motor Trend)

相比Dodge Challenger,其實認真講Chevrolet Camaro才是真正挑到Ford Mustang機嘅挑戰者,更可以話係一生嘅競爭對手,而當初Chevrole不惜代價設計出Camaro就是為了在比賽中擊敗當時強者Ford Mustang。

14(Sourec: Pinterest)

而數Chevrolet Camaro最強性能車型,就必需講到Chevrolet Camaro Z/28,係《變形金剛》第四集電影中,出現的正是其第六代概念車型,性能最強的Camaro Z/28搭載7.0升V8引擎,最大動力為

505hp/67.3kgm,0~100km/h加速僅需4.1秒。

15(Source:Autoevolution)

如果你中意Chevrolet Camaro Z/28,1967年Chevrolet Camaro Z/28就更是經典中的經典。當時以Chevrolet Nova為原型而設計,除入門車型搭載3.8升和4.1升直列六缸發動機外,主力V8車型發動

機排量包括4.9升、5.0升、5.4升、5.7升、6.5升和7.0升。初代Camaro從1966年誕生至1969年停產的短短幾年內經過了多次小改款,總產量為約六十九萬架。

Seven generations of the Chevrolet Corvette.  Each generation of the Corvette has been defined by all-new or significantly revised design, architecture and technology features – including powertrain and chassis/suspension technologies – that have helped the car maintain its position as the best-selling premium sports car in America.(Source:Autoevolution)

其實講 Chevrolet,除了Camaro,又點可以唔講「魟魚」Chevrolet Corvette Stingray C7,1953年首發初代後現在已經出到7代,搭載經典的6.2升V8引擎,最大動力455hp/63.6kgm,搭配六速手自排

或七速手排變速箱,0~100km/h加速僅需3.8秒即可完成,極速達315km/h。不過,Corvette Stingray C7就唔似得以前笨重感強,現在採用鋁合金車架及硬頂敞篷設計,就好似Dodge Charger咁血統變得唔多純正,偏向帶有歐洲超跑感覺。

 

三大外嘅遺珠
Plymouth Superbird Hemi
18(Source: American Car Collector)

講完Ford Mustang、Chevrolet Camaro同Dodge Challenger其實三大巨頭都只是較多人熟知,並唔係話最勁最正一定係佢地。而講到美國肌肉車反而就一定先諗起Pixar的動畫電影《反斗車王》其中一個主角原型,有標誌性的高大尾翼Plymouth Superbird。

17

其實美式肌肉車出現,係因為在美國一種名為Drag Racing(1/4英里或1/8英里直線加速賽,通常只允許兩輛賽車參賽)的汽車比賽流行起來,所以對強大馬力同外型硬朗車款有所需求。除為直路加速賽而設計,有少數美式肌肉車都參加過在專業賽道上進行的比賽,而Plymouth Superbird無疑是其中的翹楚。這款車是由Road Runner改裝而來,外觀設計經由風洞試驗。車型中最出名的「Hemi」所使用的是425匹馬力的7.0升發動機,百公里加速5.5秒。但到2001年底,Plymouth品牌就被淘汰了,當然它的肌肉車也成絕響。

(10444)