【#男談霹噏】LEGO® Nasa Apollo Saturn V

來自丹麥嘅LEGO已經有85年歴史,一直以嚟都係針對小朋友嘅玩具市場,但近年越出越多一啲複雜嘅款色例如各地名勝、Star Wars系列等等…所以就成就咗一股大男人都會玩LEGO嘅熱潮。
1-LEGO

今個月新推出嘅就有Nasa Apollo Saturn V ,其實過往 LEGO 曾經都推出過唔少以太空作為主題嘅模型㗎喇,喺1978 年就推出咗首個 Space 系列。
5.Nasa Apollo Saturn V

今次嘅主角阿波羅農神 5 號運載火箭,佢係美國太空總署NASA喺阿波羅計劃同天空實驗室入面所用到嘅多級可拋式 液態燃料火箭
7.阿波羅農神

美國喺19671973年之間曾經發射過13Apollo Saturn V 火箭上太空,分別命名為Apollo 4-17號同Skylab 1。而美國太空人第一次成功登陸月球嗰句名言: 「這是我個人的一小步,卻是全人類的一大步」,就係坐住佢(Apollo 11號)飛上去講㗎喇。

8.13枝jpg 10.一小步

今年係Apollo Saturn V 火箭發射50周年,由LEGO ideas票選出嚟推出依個有史以來最高嘅LEGO,足足有成1 米高,特別設計以1,969Lego嘅組件,更加係為咗紀念1969年人類成功登月嘅歴史性時刻。

14.三個支架 14.拆分為 15.Lunar Lander

砌好之後模型同現實一樣可拆分為S-ICS-II S-IVB 三個階段,仲設有三個支架可以將火箭三部份水平擺放。

除咗火箭本體之外,值得留意嘅係火箭最頂部內藏咗一部 Lunar Lander、一個送太空人翻地球嘅返回艙,同埋三個太空人Microfigures。玩到咁Details,依一千蚊扺比啦。

(1036)