加速新陳代謝減磅秘訣,唔試可以繼續食薯片!

廣告
廣告

咩係新陳代謝?人體將食物變成能量嘅轉變過程就叫做新陳代謝。依個過程係有規律,每日食幾多用幾多就會排掉幾多。如果代謝慢的話,就會把用不完嘅能量變成脂肪,就會變肥喇。所以,提升新陳代謝係可以有瘦身作用同時令減肥減得更有效率。點先可以提升新陳代謝?我地搵咗最易嗰十個介紹比大家!

1.多喝水

一個成年人的體重大約有 60% 係水,身體大部分的化學反應都需要水才能進行,包括:消化、養分運輸、廢物排除、過濾、維持體溫、調節酸鹼平衡等等,所以多喝水係加快新陳代謝必做之選。
水-1

2.多運動

運動對促進新陳代謝和血液循環是一定有效。而人體的「基礎代謝率」與肌肉量有關,適當充足嘅運動有助提升肌肉量,能提高「基礎代謝率」,打造「易瘦體質」。

The Lakers' Kobe Bryant dribbles around the Timberwolves' Tayshaun Prince during the first half of the Lakers' season opener at Staples Center Wednesday night. ///ADDITIONAL INFO: lakers1029.kjs --- Photo by KEVIN SULLIVAN / Orange County Register -- 10/28/15 The Los Angeles Lakers open their 2015-16 season against the Minnesota Timberwolves Wednesday night. 10/28/15
3.充足睡眠

睡眠不足或熬夜多,身體容易導致內分泌失調,瘦素 (Leptin) 分泌會減少、饑餓素 (Ghrelin) 分泌會增加,依個情況會導致暴飲暴食讓體重上升。睡眠不足嘅人也會導致自律神經失調,影響消化、循環、代謝,所以充足的睡眠係維持正常新陳代謝很重要嘅一環。
睡眠-3

4.泡澡

廣告

人體體溫每上升 1 ,新陳代謝率會提高 13%!只睇數據都知幾有用啦。
泡澡-4

5.多飲綠茶

綠茶入面嘅兒茶素有助提升新陳代謝,尤其能提高脂肪分解酵素的活性。
螢幕快照 2017-06-18 下午3.31.23

6. 多喝奶製品

一份關於肥胖研究報告有指,每日吃/34次脫脂奶酪或低脂酸奶的女性,比起奶製品喝得少的女性多燃燒70%的脂肪。
多喝奶製品-6

廣告

7. 少喝酒

酒精會抑制中樞神經系統,降低人體新陳代謝水平。英國的一項研究中發現,酒精同高脂肪類食品溝埋,將產生更高嘅熱量。
螢幕快照 2017-06-18 下午3.34.31

8.多吃魚

吃魚肉多嘅人,身體內「萊普汀」(一種荷爾蒙)水平會比一般人更低,而高水平嘅「萊普汀」係會令新陳代謝緩慢。如果每個星期吃34次金槍魚之類的魚類,可以提高新陳代謝速度。
多吃魚-8

9.補充蛋白質

每餐飯都可以攝入一啲蛋白質嘅話,新陳代謝係會加快,但要注意,將蛋白質水平控制到喺每餐飯總量嘅20%35%嘅水平會比較合適。因為蛋白質過量會引起脾臟負擔過重,反而令脂肪堆積。
補充蛋白質-9

10.飲咖啡

喝咖啡嘅人體新陳代謝平均速率高於平常人約16%
飲咖啡-10

圖片来源:(getjetso.com,uooyoo.com,mingpaocanada.com,ts7788.net,trend.mynet.com,www.movieex.com ) 

(52584)