【#男人心跳回憶】《洛克人》Rockman

#男人心跳回憶:《洛克人》

300250

]

sujg81f5

家用橫向動作遊戲超級經典之作-洛克人(Rockman) ,陪伴不少人成長 ,由1987年至今推出的系列不少,主要分為元祖、X、Dash、EXE、ZX、ZERO、流星洛克人系列等等⋯⋯漸化成7大分支線,佔據著不同年代的朋友童年,今日主要講的為元祖系列,單單元祖系列遊戲就已有10代,頭6代可說是經典的源頭,早於任天堂紅白機大殺四方,而後來PlayStation都可以再玩到全系列,9-10代更推至360及Wii。

maxresdefault (2)(圖片來源:i.ytimg.com)

所謂關關難過關關過,由於紅白機絕對是挑戰操控的極限,每一個跳位好多時都是岩岩好過到,死過重玩不知幾多次才得心應手,第二集的空氣人Boss的難打更成為一時網熱,而最抵死的莫過於因當時比較多BUG,好多莫名其妙的場景都很有討論性,技術+運氣都係成為其中關鍵,而因應不同Boss拎到的武器都會成為另一個Boss的弱點,所以打大佬次序都係一個學問,特別要講每集都總有幾個十分有標誌性的場面,第一必定就係選擇Boss的畫面,第二就是Boss登場的畫面,再講就一定係洛克人打贏Boss後拎到新能力時刻 。
元祖系列的成功而引致日後不同版本的發展立下汗馬之勞,無論後代的畫面有幾靚,人物設定有好多改良,那個起格的洛克人就是最有親切感、最偉大、最美好時代的一個印記。

maxresdefault (4)(圖片來源:i.ytimg.com)

 

 

(6009)