【#大器晚成】男人幾時起步都唔好怕遲

大器晚成 男人幾時起步都唔好怕遲

廣告
廣告

無論你做咩行業,不得不承認要喺依個九不像的時代去發圍確實係一件FF到極致嘅事,越大越認同所謂「贏在起跑線或射精前」,諗得越多越會萌生一個做咩都太遲嘅念頭,總有一個令你自暴自棄的理由,當見到身邊朋友搵到錢頓時心又會刺了一下,但我地心入面總有一個令你挨下去嘅原因,香港生活本來就係咁,怨完一輪都係要繼續頂硬上,其實與其坐以待斃,不如嘗試創造奇蹟,男人比女人好的地方就係沒有很大程度上的年齡限制,歷史至今出現不少晚年才成功跑出的偉人,燃燒一下小宇宙再睇落去 (*進入下文時首先請搬開富二代、背景厚、高階運氣等因素)

其實早我地N代前人孔子都講「男人三十而立 四十而不惑 ‧‧‧」,細個覺得30歲已經好老,大個才深明年齡只不過係一個數字,只因其實人喺咩年齡都會潛意識地覺得自己老,因為何時總有一班比自己細嘅人湧現,而隨著年紀體能差咗就無得好講,但做人同打機一樣本質就係要儲EXP(經驗值)先可以打得更遠更耐,尤其一開波就要去打大佬已經係一件十分反智嘅事,而除了錢同EXP外現實最重要的就是人脈,你不到一定年紀根本就無足夠時間去建立你的「打江山網絡」,所以單單幾件事情已經需要用年月打磨,盛年男人其實CP值才是最高且堅固的。簡單講成功之境就喺你不放棄進步的前提下配合「天時、地利、人和」的化學下作用的產物,未出現只係堅持同時機問題,千萬唔可以放棄,今日就同大家睇睇現今大器晚成嘅例子:

林雪
19619501_10158878840375510_1305572182_o
 (圖片來源:hk.epochtimes)
image
 (圖片來源:chuansong.me)

林雪小學未畢業,做過工廠、傢俬學徒、搬運等工作,1986在朋友介紹下做場務,叫做正式入行電影圈,屬打雜之一,多次說服杜琪峰俾個角色自己做都被拒,多番努力下後來終於得到杜Sir提拔,在《暗花》和《非常突然》有演出機會,1997年憑《鎗火》被提名台灣金馬獎最佳男配角,雖然最後與獎項有緣無份,但自此片約不斷,打開人生新的一章,活躍至今。

王德順
19619899_10158878823770510_1140855553_o
1043157-70e443497e2ec393
 (圖片來源:upload-images.jianshu.io)

廣告

80歲銀髮男模王德順,79歲時候意外地走show(行天橋),結實肌肉加上型格氣質令佢一晚爆紅,他說為了這一天他準備了60年,成功並非只靠運氣,24歲做話劇演員、44歲開始學英語、49歲創造了造型啞劇,50歲開始學游水、練肌肉學騎馬是更後的事,不斷學習+堅持就係咁,今日嘅你要狠狠記住!

池石鎮
19619799_10158879683285510_1151012840_o
1445231702-1643607132_n
(圖片來源:pic.pimg.tw )

近年來大家並不陌生的名字,在韓國演藝圈多年拚搏,包括DJ、節目主持、搞笑藝人、歌手及演員等,但一直都未有大紅大紫的機會,2010年終於憑《Running Man》走紅,由亞洲到外國無人不識,王鼻子大哥亦是RM主持中年紀最大的,比任何人更珍惜這個機會,每次演出都出盡全力,曾經在香港演唱陳奕迅的《重口味》及《無條件》,令人好深刻,在現今青春無敵的韓藝圈仍能搏得一席位,絕對難得。

廣告

堺雅人
20130925213700
(圖片來源:cdn-ak.f.st-hatena)
uM2Iudh1ALGLTifqFMHnFTRWMZg1cc6Wo22p3GznAUUsV1449138311831compressflag (1)
(圖片來源:dingyue.nosdn.127.net)

堺雅人個名陌生嗎?如果直接話《半澤直樹》男主角係咪較清楚,為了做演員打工無數的他曾任甜甜圈店員、搬屋工人、便利店店員,最想不到係佢曾經窮到把壽司店的傳單貼在牆上睇咗當食咗。2004年《新選組》山南敬助一角日本開始多人認識,後來《Legal High》、《半澤直樹》終於吐氣揚眉,其實男人小鮮肉到大叔甚至阿伯都無問題,市場永遠存在。

黎耀祥
maxresdefault (5)
111Ia337-0
(圖片來源:jvnan.com)

黎耀祥原來曾為TVB文職,後來轉為演員,多年來都係閒角,慢慢成為配角,多年來不受重用,1998年曾離開無線,轉戰電影圈+亞視,其後重返TVB,1996年《西遊記》豬八戒角色深入民心,2009年《巾幗梟雄》首獲視帝,共奪得三屆「最佳男主角」,仲記唔記得「人生有幾多個十年!」,時間的確好奢侈,所以我地更加要珍惜每個可以發力的機會,今日就開始給自己一個發圍的動力吧!

 

 

(7157)