【#最呃Like警車】「山豬」「狂牛」齊做撐警大聯盟?

睇盡全球最呃Like超跑 警車

廣告
廣告

1(source:Car and Driver Blog)

呢個年頭「撐警大聯盟」真係唔可以亂講,不過好彩我哋講緊嘅係全球最豪又型又掂嘅超跑警車,唔係得中東、杜拜先有,全世界都唔少地方用緊過百萬,甚至千萬嘅警車。隨便阿豬阿狗都話撐,點樣撐?就算係豬,都係「山豬王」bugatti;狗就無,用「狂牛」補返數,就幾個月前意大利Lamborghini將一台Huracan交到當地警方手上,藍白色的造型非常搶眼,你話人哋公關做show又好,堅係要應付高速逃走犯人又好,相比本地用嘅日產Tiida Toyota Prius等「熊貓車」,人哋「撐警」裝備support有誠意好多。不過,話分兩頭,香港超跑警車邊用得著,無謂浪費公帑,派返比我哋做油錢好過。我哋睇人哋靚車FF吓,ok架啦~

中東(土)豪巡邏車隊
Bugatti Veyron --
杜拜
2jpg
(source:Jalopnik)

講超跑警車,又點可以無杜拜份,Mercedes-Benz Bentley Chevrolet Ferrari只能算是「標準配備」,已經滿足唔到呢隊全世界最強(及豪)嘅巡邏車隊,當中最威,當然係馬力超過千匹「山豬王」bugatti veyron。但隨去年日內瓦車展廠商推出二代山豬王Bugatti Chiron,杜拜呢架bugatti veyron超級警車已唔算得上「地表上最強」。不過bugatt veyroni唔似得其他超跑量產咁多,加上無過千萬都入唔到場,呢架警車仍然唔失禮,照樣呃Like無數。性能方面0-100公里加速2.5秒、極速431公里/小時。

3(source:DialAFlight)

杜拜除了有bugatti Veyron,呢隊號稱全世界最強巡邏車隊,仲有Chevrolet Camaro SS CoupeFerrari FFLamborghini Aventador LP700-4Bentley Continental GTMercedes-Benz SLS AMG 以及全球限量77輛的英國 Aston Martin One-77 One-77 性能方面0-100公里加速3.5秒、極速354公里/小時。

新一代「地表最強警車」
Bugatti Chiron--法國
4(source:motor01)

杜拜和阿布達比的超跑警車隊,常讓許多車迷津津樂道,但自從去年新一代山豬王Bugatti Chiron面世,「地表最強警車」封號自然要讓位,而邊個會奪得該稱號一直都係大家最想知嘅。隨住今年4月車廠向法國憲兵隊(武裝警察部隊)贈送一部Bugatti Chiron 皇者終於誕生!

5(source:motor01)

光係8.0W16四渦輪引擎1,479匹的最大馬力,2.3秒完成0-100km/h加速、6.5秒從靜止加速到200km/h,時速表更刻劃至500km/h,你就知佢實力有幾驚人,犯人逃走時開唔到400km/h應該都好難走得甩。藍白車身與車側的「Gendarmerie」表明身分,比起杜拜架Bugatti Veyron緣配白,型好多。Bugatti Chiron推出時講到明預計限量生產500輛,有錢都要排隊預訂慢慢等,基本建議售價為240萬歐元〈261萬美元〉。

 

撐本土野 義式「狂牛」
Lamborghini Huracan Polizia

廣告

3-4 ant sx 001(source:EuroCarNews.com)

本地人撐本土野,呢個道理去到邊都啱用,今次已經唔係 Lamborghini第一次捐贈跑車比政府做義大利嘅警車,04年時就送過一部Lamborghini Gallardo LP560-4 Polizia Police Car

7(source:Lamborghini)

而今年送嘅特別警用版Lamborghini Huracan Polizia又的確相當靚仔,值得一睇再睇!全車採用義大利警方的淡藍色與白色塗裝,搭載 5.2 V10 自然進氣引擎,能輸出 610 匹最大馬力與 57.1 公斤米最大扭力,呢架由羅馬高速公路警察使用的警用版,前方行李箱設計了冷藏系統,預計會在緊急情況下當作急救車輛和器官運輸工具使用。就性能去睇,呢部Polizia,相信係由Lamborghini Huracan LP 610-4 改裝,所以唔使一定撐警,師兄喜歡的話,約420萬就可以擁有這dream car!

Audi R8--德國、葡萄牙
8
(source:CarBuzz)

講完頭三架,Audi R8看似比下去,但做人又點可以咁離地,德國警方用嘅仲要係由ABT優化,特別為佢地設計嘅ABT R8 GTR,輸出620馬力和550N.m的最大功率,0-100km/h加速僅需3.2秒,最高時速達325km/h。仲吸引到葡萄牙警方係2015年,採購了呢部Audi旗下 ,速度最快的量產車款R8,當做基本配備。

廣告

Porsche  Carrera 997--德國
9
(source:topspeed.com)

不過唔止Audi R8,德國其實都用過唔少超跑、靚車做警車,BMW 428iAC Schnitze Mercedes-Benz CLS Brabus Rocket,都係一些大廠特別或改裝廠為警察而造,當然最出名就要數在05年,Porsche著名改裝品牌TechART 量身設計了一款號稱係當時世界上最快的警車。0-100公里加速4.6秒、極速296公里/小時,呢個數據現在當然唔係最top,但當時呢部Porsche Carrera 997可謂紅極一時。現在要買部二手05年前,可能約50幾萬就有交易,當然5年車齡內就要約1球,揸波子喎,係要付出吓。

 

Ariel Atom PL  —英國
10
(source:Top Gear)

跑車做警車,除了德國,英國都玩唔少,號稱全世界最特殊的警車,F1咁嘅外觀,可能追犯時候,睇得又嚇得!基於 Ariel Atom 3.5R 車款改裝,採用 2.0L 四汽缸 Honda 引擎,能夠輸出 350 匹馬力,配合簡單設計和超輕量車身,0 60 mph 只需 2.6 秒。14年推出,但其實只係英國警方於反非法賽車的道路安全宣傳計劃上賣點,所以係唔會落場追犯的。

 

Police Caparo T1英國
11
(source:automotivenews)

又係公關show,為咗打擊非法賽車,英國警方成日會借d靚車來做show,前幾年就F1Caparo T1賽車,將其改裝成一部警車,Police Caparo T1車重僅500公斤,在擁有500匹馬力的3.5升V8引擎驅動下,性能足以媲美F1與Indy賽車,而佢從靜止加速到時速96只需2.5秒,外觀上型仔之餘又夠特別,的確吸引到唔少人談論!(雖然唔知打擊非法賽車同改裝警車又咩關係)。

 

Ford F-150 Special Service Vehicle 英國
12
(source:Ford Media)

除了超跑做警車,其實英國都有唔少車款做警車,好似「Ford F-150 Special Service Vehicle」就係以超熱門的人氣貨卡F-150XL 級距車型為基礎進行改造,分別提供了 SuperCrew SuperCab 兩種車身結構。

13(source:Ford Media)

 仲有兩種動力選項,分別搭載 3.5 EcoBoost 引擎、以及更大排氣量的 5.0 V8 引擎,並能夠依照不同的需求可選擇二輪驅動或四輪驅動設定。最特別係車用的交流發電機換載容量更大的 240-amp 設定,以供長時間怠速的引擎作使用。

 

GT-R Pursuit 23 Copzilla - 美國
14
(source:Nissan)

其實日本警視廳過去都有用R32~R34世代的Skyline GT-R做警車,而阿布達比警方都有採用R35做警車。在今年4月時,係2017年紐約車展Nissan就發表了一款叫CopzillaGT-R Pursuit 23警車,雖然只係話作展示之用。但就結合了警車同賽車概念十分「把炮」。外觀上黑色車身塗裝、輔以車身上金色的條紋與「Skyline Metro」圖樣,仲加了特殊式樣的碳纖維尾翼、特殊式樣22吋胎圈組,並裝載了警車用的前防撞桿、全車LED警示燈,行出街真係霸氣外露算這種。

15(source:Nissan)

性能方面搭載最新式GT-R所採用的VR38DETT 3.8V6雙渦輪增壓引擎,具備565hp/6,800 rpm最大馬力及64.7 kgm/3,300~5,800 rpm峰值扭力,搭配六速雙離合器自手排變速箱ATTESA E-TS全時四輪驅動系統,其實都無咩犯能逃過東瀛戰神嘅追捕。

(7747)