【#麵包車】中古味濃 跑收視無得輸

哥揸 麵包車 就係回頭率100%達成

十幾年前,有個電台節目叫《森美小儀餓o䚍van》只要你逢星期六下周扭開收音機聽商業二台,就會聽過「餓o䚍 van」嘅大名。當時節目有一部橙色的福士Type 2,而餓𡃁之,則來自日語橙(オレンジ)的諧音。而其實無論佢係叫「餓o䚍 van」定orange van,只要一講麵包車,相信成部福士Type 2 T2 個樣就會浮現係大家腦海中。如果講回頭率(係香港),我肯定佢比法拉利,林寶更高,因為除了車迷,佢仲有一班女粉。你唔見近年更多結婚花車都係orange van,就知佢男女通殺威力其大。

1(sourceDriveInside.com)

宜家你要搵部中古嘅福士Type 2睇得行得走,無十五、六萬起標都應該唔使諗。又中意個外型,又唔想玩中古玩嗎?福士晨早估到你,加上「麵包車」絕對係佢地經典車款,又點會唔好好利用呢隻識生金蛋嘅雞。早前福士官方最近就宣布將會推出了電動版麵包車I.D.BUZZ的概念車,仲推出埋官方短片!

2(sourceVolkswagen)

Volkswagen I.D. BUZZ

呢架四門復古van將會計劃在2022年出街,福士CEO Herbert Diess話部車「柔合了古典與現代化」,的確拍落Type 2 T2睇係比90年代革新後嘅Transporter T4 Transporter T5等更有元祖嘅味道。公佈了嘅電動麵包車資料唔多,只知佢能夠支援270英里(435公里)嘅續航能力,提供369匹馬力,內置有111kWh嘅電池組,可在30分鐘之內充滿80%電池。

34(sourceVolkswagen)

雖然Type 2 T2係「麵包車」最為人熟知的代表,但呢類比人「包包」外型感覺的車,係悠長的車壇歷史中長現過唔少,同樣是歐洲代表有與Type 2 T2不一樣(Type 2 T2車頭是「平頭」)車頭屬於「凸頭」嘅HY Citroen

6(sourcemotorstown)

還有60's Van,好似第一代Ford Transit,同70's 嘅日 Van Honda van Life Step Van 

7(sourcemedia.ford.com)

8(sourceWikimedia Commons)

好啦,如果搵唔到Type 2 T2,又唔想等到2022年,係香港玩「麵包車」又有咩選擇?改裝都係唔錯出路,仲可以玩出唔同味道。

5(sourcePinterest)

而點解剛剛要介紹多幾款「麵包車」經典呢?因為因論你是玩新款定舊款?定想買架新款改成舊款,好多時第一個決定就是你要「平頭」(如Type 2 T2)定「凸頭(如Ford Transit)。在香港,先唔講你去玩古董車,要玩新款(或新款改裝),喺香港要「平頭」有3個牌子,Daihatsu大發,Subaru 富士,Suzuki鈴木(當然其實在日本還本田和三菱都有出「麵包車」,但今次就唔講住) ;「凸頭」就有大發和鈴木選擇。

910(sourceThe Motor Report)

而如果講改裝成Type 2 T2,在香港一般會用3隻款改:鈴木Suzuki Every /Carry,另外就是Daihatsu大發Hijet,還有就是富士Subaru Domingo

鈴木 Suzuki Every /Carry11(sourcewww.calstage.jp)

其實在  將平 cutie    裝文化已經好成熟,不論係玩 K-Car van 等全部都玩得出神入化。 Suzuki Every呢類十萬頭的車改做經典如Type 2 T260 Morris J Van都唔係咩新鮮玩法。唔少日本網站更可成果包圍返來裝。

外形似足玩具貨櫃車的Suzuki Every唔止可以成架改車頭,唔少人將原本沉悶的四方造型,改得具貨櫃車或火車頭的感覺,或者向雪鐵龍的H Van貨車取經,配合兩顆圓形頭燈,又可以變得非常可愛。而如果你有留意,早前網上流傳有部車改到成架「綠Van」咁,就是由Suzuki Every改成的。

1213(source:香港麵包車會facebook)

Daihatsu大發Hijet14(sourceDaihatsu)

八十年代大發 Van仔都有唔少Fans幾追捧用來翻身改裝,四四方方細細架夠搶眼,已其家雖然叫Van仔,但大發Hijet唔使出貨車牌,棍波私家車牌就玩得。對於年輕一代Daihatsu冇輸入香港都有好多年,可能唔多識,但其實十幾年前好多人買嘅第一部車都係大發或鈴木(Suzuki)嘅K-Car,因為又平又慳油。當然唔想玩中古車,其實仲有新Hijet出緊,去年日本發表嘅Hijet Caddie,車價由118萬日圓起,齋咁計港紙10萬到,搵部返來玩(或改)有無得諗?!

富士Subaru Domingo15(sourceWorldAutoMotors)

 將部皮 Domingo  Q 𡃁 van VW Bus 絕對是抵玩之作,此車在日本被稱為Samber,推出至今已經歷過多代轉變,其中在1994年推出的版本加設七座位型號,設備就有雙天窗和雙趟門,動力來自幾近置於車尾底部的1.2公升引擎,當年香港代理曾將之引入,堪稱是七人車的始祖之一。

16 (sourcewikipedia)

不過,有玩開的師兄教落,玩「麵包車」同玩古董車無咩分別,都是好睇唔好「食」,開波時要改裝有心有錢就無難度,無論是去日本網成個高質包圍買回來砌,還是平有平玩淘寶都可以。但最讓你卻步的是,年年皮幾嘢維修不是問題,而是小毛病太多,要花好多心機去執。另外,睇得唔跑得,有時揸得都好吃力,揸得「麵面」長期行七八十是常識。但你要數好處還是有不少,除了回頭率高,睇位易,上落車舒服唔算迫,存貨位大等等。但同樣要面對車身太輕,遇著打風唔穩陣;上斜無力、死軚、時常死火、油費貴等等,這些都需要唔少耐性和包容力,師兄入唔入,自便啦!

(5024)