【 #慳油 】慳不小心就變老襯

慳油謬誤中了幾個?揸車 慳油 8招旁身

油價反覆,但整體升多過跌,大班駕駛者叫苦連天,想做個有車一族,車價、(停車)場租好被動話唔到事,但慳油嚟講就相對主動好多,識玩嘅一年慳幾千銀唔係難度。難怪坊間慳油貼士五花八門,老師傅、專業車手、甚至科研分析,究竟邊D有效,邊D又無效,有D講法唔止完全相反,有D仲存在風險不可以亂試!

1(sourceNational Computational Infrastructure)

暖車?我覺得可以 VS 我覺得不行

關於暖車(或熱車)是貼士還是謬誤?!在坊間大家一講起,就好容易爭論到紅到面晒。在大多數人的觀念中,冷車啟動後,為咗令引擎更平順運轉,覺得要用數分鐘暖車(特別係冬天、一大早或長時間無用車之後)。但事實係,雖然暖車後的耗油量會減少,但暖車5分鐘一樣會消耗160cc左右的燃料,所以整體的耗油量還是會增加。

2(source:中國有嘻哈)

但唔使花幾分鐘暖車,啟動後馬上出發,又確實係慳時間又慳油,不過就唔係叫大家一上車就猛力踏油門向前衝。堅持需要暖車一派就話,依家大部分車款雖然都採用多點燃油噴射系統,唔需要長時間原地暖車,但花數十秒等偈油稍為升溫以及流動,一開頭先以低轉低速行駛數分鐘,等其他潤滑油流動,以及令引擎到達工作溫度(一般約 80˚C 以上),然後再正常駕駛,引擎會容易保持到最佳狀態咁。係,的確唔會因暖車慳到油,但係一個良好保養習慣,車耐用D,照樣慳到!

3(source:中國有嘻哈)

車快風阻大 = 用油多

其實一早已有晒測試和數據講,以中速穩定行駛係最慳油!一般車款平均去講以時速5070公里行駛,不但相對安全,也較慳油。太快會嘥油唔難理解,當車速愈快,風阻愈大,用油自然多。另外,轉速超過 2500 轉甚至 3000 轉以上,同樣會增加耗油。因引擎氣閥開合加快,做成換氣效率降低,摩擦阻力增加,影響燃料轉變為機械動能的過程。4

太快唔得,太慢都嘥油?

又要再重覆一次,中速穩定行駛係最慳油,如果唔計個別技術、汽車輕量化設計、低風阻係數等先決條件,我們係可以計出最省油的行駛速度。美國的能源部和環境部,每年都會發布一次汽車燃油效率指南,用嚟指導大家點先可以慳油以降低環境污染。每年呢個「最省油的行駛速度」都係大約時速5060公里到。

5(source:United States Department of Energy)

至於太慢點解都會嘥油?原因係當汽車低擋低速行駛時,來自地面的摩擦力以及空氣的阻力都比較小,引擎負荷率相對較低,消耗的汽油並沒有全部用來作能力,而是廢咗

係汽車內部的損耗或散熱上,所以有效油耗並不高,俗稱「嘥油」!

6(source:mingczh.com)

仲用空檔落斜

經過好多人講之後,我諗依家應該都無人覺得空檔落斜係應該做的事吧。為免大家唔記得,這裡當然要講多次,耗油量的確係減少,但落斜時需要完全倚賴腳掣控制車速,長時間踏腳掣,會令煞車皮產生高熱,令表面氧化,導致摩擦力降低,減低煞車效能,唔單止可以因小失大,慳了油輸了保養,仲有機會發生意外。專家教路,可改用低檔,利用引擎運轉的阻力,減少對腳掣的倚賴。

7(source:upower)

唔開冷氣更嘥油?

係,無錯,有一種情況係行駛時唔開冷氣更嘥油,答案就係高速行駛時候。唔開冷氣開窗係一般情況係可以降低引擎負擔,也減少耗油。但一旦你在高速公路,或需要高速行駛時,唔開冷氣開窗反而增加油耗,原因係風阻也跟著增加,除非空調壞掉,高速行駛最好是關窗開空調。

8(source:Pinterest)

跟車太貼都關事

剛剛講過話要穩定速度行駛最慳,突然加減速都好耗油,數據去講急加速或急煞車,在市區行駛車輛大概會增加約5%的油耗。理論係,原則上,汽油主要作用是推動車輛,引擎一直轉,你一直唔踩 Brake,就能用盡汽油。相反講,你每次踏腳掣煞車,汽油便等於白花了。非官方統計,對於心急的香港人猛力踩油門同 Brake,係行車耗油量大增主要原因之一。

9(sourceMazda2)

停車唔熄匙唔關環保事 關你荷包事

其實,sell停車熄匙一直講環保係「錯誤」方法,同香港人講「荷包VS環保」,當然是前者肉痛D!據業內人士講,當汽車引擎處於怠速運轉時候,每5分鐘的耗油量,約相等於駕車行駛一公里左右。所以下次熄匙停車,唔使太偉大原因,你係為你自己。

10(sourceToyota Prius)

入半缸油 = 懶醒?!

又唔一定錯晒,重量少D,用油愈少,理論正確,但事實係一輛普通私家車,連司機約坐5人,車輛總重量大約1400公斤。而油缸容量大約50公升,入滿油,油重量只是約40公斤,如入半缸油,省下的重量只有20公斤而已,相對一輛1400公斤的車輛而言,比例太細,效果輕微。你還要增加來回油站次數,有無慳到真係好則見仁見智。相反,同一理論,想減磅慳油,不如勤清理行李廂,清走不必要的雜物,更有效減輕車子負載量,就樣仲實際!

11jpg(source:Pinterest0)

當然,呢8招就唔係咩隱藏秘技,但好多車主都諗唔明,一來可能知個表面,又知背後原論,今次一次講清楚大家可以留在身邊旁身。而然,除日常駕駛習慣同態度,重有好多方式可以慳油,好似對於汽車的保養工夫就唔可以馬虎,像每月一次Check Check胎壓,是否恰當,亦是行車耗油量是多是少的關鍵!事關胎壓不足會增加行車阻力,令耗油量大增,若然日常保養得法的話慳油自然更得心應手!

12(source:Pinterest)

(14135)