【男の通識學】NBA三分射手40年の進化

NBA三分射手40年の進化

廣告

科技日益嘅發展,近年連打波都要同你講數據。除咗戰術運用係依靠數據分析之外,連NBA球員個人能力都要因為自己嘅數據未能達標而去做一啲補強嘅密集式訓練。呢啲訓練建議並唔係隨口噏話練邊樣就練邊樣,而係睇翻球員投籃次數、命中率、得分效率,甚至係睇翻球員賽後嘅活動以及作息時間嚟安排訓練時間表,務求將球員個人表現喺數值上推至頂峰嘅水平。如果唔係你估 Stephen Curry 喺 2016-17 年嘅常規賽入咗成 324 球,命中率有成 41.1% 咁高係天生嘅?

不過近年啲三分外投風氣的確誇張,連以搞笑哈碌場面成名嘅中峰JaVale McGee成為勇士一員之後都開始狂練三分,咁嘅形勢導致三分跑轟(3 Point Run N Gun)變咗近年主流嘅打法。不過三分射手嘅出現以至佢地嘅演變大家又知幾多呢?今日就揀幾個都幾有代表性嘅三分射手同大家講下NBA三分射手嘅進化史啦。

(719)