輸人唔輸陣 行山鞋都要著得夠型夠Pro

山系波鞋 點揀先夠潮

廣告

以戶外活運計算,在香港最受歡迎無疑是行山和跑步。大型跑步活動越搞越多,周不時需要封路進行,另一邊箱,熱門登山路徑每逢周六、日經常人頭湧湧,除強身健體外還可順道欣賞風景,拍照和打咭。跑鞋科技日新月異,款式又多,市場大得可以分門別類為慢跑鞋、長跑鞋、競速鞋、比賽鞋等等,基本上每週都有新跑鞋推出,普及程度稱得上每人都有一對。行山鞋反而很少談及,其中一個原因是市場選擇不多,二來山系波鞋款式一向比較老土,一係似阿伯鞋,一係似地盤開工鞋,所以大多數人行山,都會求其喺屋企揀對跑鞋著去就算。

咁究竟點先為知一對好嘅行山鞋?行山雖然冇攀石咁危險,但山徑路段唔多唔少都會擒高擒低,環境多沙石,萬一遇上落雨會非常危險,穿上一般Air Max會很容易跣倒,防滑是行山鞋最重要的一環。TimberlandDanner這類行山鞋雖然保護性高,集厚底、防滑、鋼頭、防水等功能於一身,但靈活性低,透氣度低,又重,若不是長時間身處低溫或深山環境,不建議冒腳痛危險著用。另外行山用的鞋底不可以太軟,在凹凸路段和跨過障礙物時容易失去平衡,因此不建議著Boost底鞋,儘管NMD Trail已加上狗牙底,但中底太軟,鞋面又缺乏支撐,所以還是可免則免。

001 002(Image: Highsnobiety)

NMD Hu Trail 加入狗牙底,不過明顯唔係俾人著嚟行山,呃Like除外。

Nike原有ACG系列主打戶外行山露營活動,但隨科技進步,舊有技術已經Outdate,甚少復刻。Air Huarache以前都係一對配備唔錯嘅半ACG鞋,Mesh面夠透氣,鞋身有固定膠罩結構,鞋底夠厚,舒適度高,Nike亦曾經將Air ACG Mowabb配色移植到Air Huarache之上,所以一直都有復刻,但如果以行山鞋角度去評論,會覺得佢唔夠硬淨。而自從請咗AcronymErrolson重新規劃ACG,已經設計咗唔少新ACG鞋款,同埋將舊有款UpdateUtility款,例如Air Presto Mid UtilityAir Vapormax FK UtilityAir Footscape Utility等,都算係半ACG鞋,適合一般戶外活動。

003 004 005 006 007(Image: Solecollector, Business Insider, thedropdate, Blends)

Nike Air Humara 17

至於不失潮流感嘅真正ACG行山鞋,現在大多數都納入為NikeLab款式,首先有Air Humara 17值得山系人士注意,由Nike ACG傳奇設計師Peter Fogg1998年設計,相隔差不多20年重新Update推出市場,潮流先驅Supreme早就洞察大舊Vintage款會成為潮牌新趨勢,早在上年10月已經聯同Nike推出4Crossover,低筒戶外鞋因為放棄足踝保護,外形通常比高筒無咁修身,Supreme特意保留原有設計,只作顏色轉換,目的為咗Recall翻依對基本上冇乜人認識嘅出色山系鞋款。除Supreme版本之外,普通版配色同樣充滿ACG神髓,著去行山而顯得有Taste就係依種Style

008 009 010 011 012(Image: Supreme, Instagram, Twitter)

Nike ACG Komyuter

ACG Komyuter是一款典型的Acronym多功能性Techwear鞋,磁石扣、索帶、Ripstop防刮防水料,不失輕巧,加上鞋底防滑坑紋,不論外型或是功能也無懈可擊,暫時嚟講係最完美的行山和行街兩用鞋。

013 014 015(Image: Kicksonfire, Hypebeast, havenshop)

Nike NSW Gaiter Boot

NSW Gaiter Boot是唯一一對介紹的Boot款鞋,採用富現代感的全防水料百搭剪裁,正面設有拉鍊封合設計,高筒能有效保護足踝防止拗柴,鞋踭設有索帶索緊腳踭,鞋底佈滿不規則防滑橡膠,屬於行山鞋中的高端款式。

016 017 018(Image: notre, dsm)

Nike Pocketknife DM

Pocketknife本身就來自ACG家族,跟Air Humara一樣在1998年推出市場,新版Pocketknife DM換上了大腳趾Dynamic Motion新鞋底,比舊底厚了大了但更加靈活,鞋身亦重新作升級設計,簡化了鞋舌和鞋帶設計,加入索帶扣更加功能化,令外型唔再似一對戶外山系功能鞋。

019 020 021(Image: Hypedc, thedropdate)

Salomon Speed Cross

法國戶外品牌Salomon曾經在1997年被adidas收購,然後在2005年賣出。Salomon現時係歐洲好受歡迎戶外運動牌子,香港甚少有媒體談及,其中Speed Cross IIIIV經常穿梭在時裝週街拍,順理成章同時裝品牌亦有扯上關係,2017SS開始就同Boris Bidjan SaberiCrossover,仲上埋巴黎時裝週Runway,嚟緊嘅2018 FW亦會繼續合作,推出一系列山系戶外時裝鞋。

022 023 024(Image: Highsnobiety)

本故事如有雷同實屬對號入座。

TXT BY GEEKYBRIAN

(6236)