【#Lifestyle】男人女人都喺人 究竟邊嗰個腦會諗起性生活多啲?

究竟男人定女人會諗起性生活多啲?

廣告

性生活其實為人類嘅基本需求,而我哋同動物嘅分別就喺會做之外總會諗,大家其實絕對唔會驚訝就喺女人會比男人諗少啲,但喺事實女人又諗少幾多呢?研究指出女人有時嘅諗法可能比男人仲誇張!

article-1224825-070E9FE6000005DC-665_468x461

thoughts-women-have-during-sex-entity

最近睇咗一個喺2011年好有趣嘅研究,當中包括涉及283名年齡喺18到25歲之間嘅男女學生,由美國俄亥俄大學嘅心理學家進行。研究需要佢哋為期一週記錄每日諗起幾多次想「搞嘢」嘅諗法,而當中得出結果非常有意思,絕對可以深入咁了解男人同女人嗰大腦究竟諗𡁵乜! 心理學家發現女人每日大約會諗到18.6次性生活,而佢哋醒著嘅時候每50分鐘就會諗一次。另一方面,男人基本上每隔28分鐘就會諗性生活,結果幾乎喺女人嘅兩倍。研究中亦都有女人得分最高,而佢可以一日就諗超過140次關於性嘅諗法,亦即喺每7分鐘就有一次,相信呢嗰個別例子只能判定為「性上癮」!screen-shot-2018-08-30-at-12-05-35 screen-shot-2018-09-07-at-11-38-40

1w

其實講起性行為,男人同女人都會幻想同前度再次發生性關係,而結果往往估你唔到就喺有59%嘅女人會諗起,而男人只喺得48%,研究得出一個結論就喺女人往往會俾男人更難Move On去下一段感情,而男人就比較容易繼續接受「新挑戰」,所以好聽啲講就喺女人會比較長情同念舊,唔好聽就喺可以「掟煲唔掟蓋得閒打番場友誼賽」,所以兄弟們加油俾心機啲,睇實隔離嗰位唔好亂諗嘢喇!

screen-shot-2017-06-05-at-13-01-40

iStock-871711892

men-always-think-about-sex

(783)