【男式の戀愛】被愛還是想依賴? 男人就是搞不清楚

被愛還是想依賴? 男人就是搞不清楚

廣告

男人就是往往搞不清楚依賴不是愛,卻經常依賴這樣的愛。其實當男仔喺中學時期開始有「女」嘅時候,心態就已經開始發芽成長,所謂嘅成長亦代表開始踏入男人之路,「女」就喺人有我都要有,而對男人定男仔都好,「女」嘅量詞一致通過為「條」,可以定義為「玩具」。隨著年齡增長,心智開始追上女人嘅成熟,所有情侶必做嘅拖手、擁抱、親嘴,到主要重頭戲嘅成人體驗,當然最基本嘅談天說地飲飽食醉所有都要一應俱全啦!

20170505150126-9b7dc1afdadab69b2b1a4d0d6d31a0f6-desktop

91dcf33096d192587b366cf65175065a--couple-photography-poses-loving-couples-photography

好多人都講過任何男人喺「大細路」,其實一啲都無錯!男人就喺鐘意玩、要有新鮮感同刺激、要有人陪喺身邊、要被人崇拜嘅優越感,最重要喺要人哄,筆者則認為男人就喺缺乏女人天生嘅母性,因為媽媽可以滿足你以上嘅所有事。當理性同感性出現攻防戰嘅時候,男人對依頼喺一世都甩唔到嘅習慣。「有奶便是娘」嘅邏輯,經常令女人好苦惱,因為男人對女人嘅依賴往往會定位為媽媽嘅感覺,而女人就不自覺產生心累同「 湊仔」嘅感覺。

20170429115904_56

男人亦相信只要將依賴固定喺一個女人身上,就以為可以盡顯忠誠專一,但事實證明只會加重女人內心嘅壓力。女人由細嗰就期待白馬王子嘅來臨,只喺一直等待嘅途中會遇到踩單車嘅一位、揸普通私家車嘅一位、揸跑車嘅一位,甚至喺只可以陪你坐交通工具嘅那一位,而白馬王子已經無精力同時間再等落去。女人需要啲乜? 其實答案就喺被愛!只不過需要男人各式各樣嘅愛,用心用手用口用耐性用錢去愛。

dNPZeWMc8zcc47BlYpQJiIDTKJc2IX13wbDpVsGw6VY

已經拍𡁵拖嘅男女,會唔會假設過如果另一半離開你,你可唔可以生活到?沒有她或他喺你身邊,世界喺唔喺已經無晒所有色彩?究竟你喺在乎對方可以俾幾多你,定喺你緊張自己可以俾對方啲乜?7s90004093p834416o8

依賴絕對喺一種愛,正正因為有依賴,所以大家會相對咁付出關愛,當戀愛慢慢開始白熱狀態,雙方成為各自取暖嘅溫熱。但喺大家絕對唔可以單方向作依賴,而依賴亦唔喺永遠都唔會改變褪色,依賴需要隨著時間演變得更人性化、更體貼、更加全面,要做出能問心無愧嘅施與受,雙方都緊扣一心先可以稱得上喺愛。如果任何一方開始不想付出而只求回報,變相為一種不健康嘅病態,而呢種依賴亦根本唔喺愛。

6392866855bb44308bb1e1c1845382c9

(422)