【男式の戀愛】點解男人天性會貪新忘舊?

點解男人天性會貪新忘舊?

成班男人聚埋一齊,基本上唔喺講吓女就喺講車,又或者會討論下時事大小事、錶同傾下潮流嘢,不過最主要都喺女歸多。成日都會聽到一些有趣嘅說法,好似「老婆都人地屋企嘅好」,又或者如「始終都喺隔離飯香」等,其實人比人真喺冇乜意思,但真心講男人天性真喺偏向貪新忘舊?

menpub

異性相吸法則

男人和女人天生就有嘅異性相吸法則,雙方無論在精神上互相取悅,而事業上則可以互相幫助,「男女搭配 幹活不累」亦非沒有道理,本身就喺最正常不過的事。當然呢個定律唔會只局限喺夫妻嘅關係,身邊嘅異性同你都會有呢個化學反應,男和女本身其實成為知己亦並非難事。「不識廬山真面目,只緣身在此山中」就更加明白點解男人鐘意讚其他人嘅老婆喇。

188142738835887cc48c4239ffb33f00

api

日見夜見造成

「越得唔到就越想要」正正喺男人慣常嘅習性,基本男人呢個生物自身就已經充滿野心,唔喺你嘅又或者未擁有,都一定喺最吸引同最靚,亦即喺其他女人。一個男人未娶老婆之前,依然仲會喺你女神,但婚後就會失去拍拖時嘅激情,當然生活中亦開始產生粘膩感。結咗婚之後嘅生活,可能每日話題均圍繞日常生活同小朋友嘅大小事,男人久而久之會開始想逃避,又或者會覺得好煩,至少內心會產生過呢種念頭。相反喺面對其他朋友嘅老婆,雙方會好客氣咁打招呼同客套互動,好感就好自然就產生到,在跟自己老婆的對比下,的確會有一種解脫嘅感覺。

man-in-white-with-arms-crossed-looking-jealously-at-a-woman-touching-another-man

1200-arguing-couple

(368)