【單身男人日誌 X Canon EOS RP】新手入門必備! 全新輕量級全片幅無反相機

單身男人嘅假期,瞓到自然醒是常識吧,但唔代表我會無意義咁虛渡假期!至從開始學影相後,我會帶埋部攝影新手必入嘅Canon EOS RP相機出街,重點係佢夠輕身又係全片幅,我可以無負擔咁去到邊影到邊。

點解唔用電話影,反而要帶埋部相機出街?首先因為我覺得有啲畫面錯過咗就冇,而當中有啲畫面係電話嘅質素同機能都捕捉唔倒;當我帶住「隨身機」EOS RP出街,我就可以隨時隨地,用一個最有品味嘅角度去記錄低每日生活故事。話明係「隨身機」,當然要帶住周圍去,相機一定要夠輕巧同用法方便!同大家分享下我嘅週末日程啦。


瞓到自然醒,當然要落街嘆返杯咖啡、掀下雜誌做下自己嘢,享受下Me time.

1EOS RP淨機身為440g,同杯16oz咖啡一樣輕(如同Grande Latte),帶住佢周圍去就是輕鬆。

2

嘆住杯咖啡,不其然令我想去文青聚腳點,增添下「文青味」。

3Full Frame其中一個好處,就係景深更淺,好易造到前清後朦效果。

可能拎住部相機個人自然會型啲掛,竟然有女仔主動請求我幫佢影相。

IMG_9744EOS RP機內置「眼睛偵測自動對焦」功能,影人像更中焦。

不得不提,EOS RP有個超級人像攝影技術,內置「眼睛偵測自動對焦」功能。顧名思義,呢個功能可以偵測到人像眼睛,無論你正面定少少側身,都可以自動對焦兼追焦,要知道人像相片通常都係對焦隻眼,而配合大光圈鏡頭影出黎個人都立體啲。影相同拍片一樣適合!

5
 側揭式多角度LCD觸控螢幕,影相可以就返自己角度之餘,仲可以輕觸螢幕揀對焦點或者影相添。

做咗文青成個下晝,又未想返屋企住,決定去旺角周圍遊走下打發時間。

6多角度flip mon係低炒嘅好拍檔,想影有趣角度嘅相,真係得心應手!(Photo by Canon EOS RP)

7EOS RP內置超低光自動對焦,無論幾黑暗嘅環境都影倒清楚中焦嘅相,而全片幅sensor有更好感光能力,影夜景唔會咁易起渣(雜訊)。(Photo by Canon EOS RP)

一下快門,啲mood即刻出哂黎...

8配上超輕RF 35mm f/1.8大光圈鏡頭,輕易影出淺景深效果。(Photo by Canon EOS RP)

有要求嘅男人都鍾意用Full Frame相機,因為畫質更高,景深更淺。

9有部咁優質嘅相機,當然都要相機食先!(Photo by Canon EOS RP)

行到餓,影到餓,係時候要食嘢。有部咁優質的相機,當然都要相機食先!


多得Canon EOS RP機的出現,令我呢個單身男人的生活不再沉悶。如果你都想同我一樣,快啲去了解更多Canon EOS RP - 超輕巧全片幅無反相機資訊。

(7180)